History Rijschool Proficiat

01 september 1977 tot heden

Na een aantal jaren als rij-instrukteur te hebben gewerkt, besloot Gerard de Haan om zijn eigen rijschool te starten. Hij noemde deze rijschool Proficiat.

Hij startte op 01 september 1977. De rijschool was toen gevestigd in de Linschotenstraat in Haarlem. Dit was meteen een succes. Hij leidde zijn zoon Charles zelf op als rij-instrukteur en vanaf juli 1979 kwam Charles bij hem in dienst. In 1983 nam Charles de rijschool over van zijn vader.

Moeilijke jaren volgden, in verband met de toen ingezakte economie, wat ook zijn gevolg had voor de rijschoolwereld. Toen de economie in 1987 weer opbloeide, trok ook het aantal leerlingen meteen weer aan. In 1989 startte rijschool Proficiat met totaal iets nieuws in de rijschoolwereld. De spoedopleidingen. Vanaf dat moment groeide de rijschool explosief. Ook introduceerde Charles als eerste theorie in 1 avond, en speciale theorie voor moeilijklerenden. Het slagingspercentage bleek zelfs maar liefst 99%!!! Dit trok heel veel leerlingen over de streep. Zijn visie was altijd "snel en goed kan wel degelijk samen", de leerlingen krijgen geen les teveel, gewoon het maximale aantal lessen wat een leerling echt nodig heeft was en is nog steeds zijn credo. Veel rijscholen probeerden en proberen nog steeds zijn theoriemethode en de spoedopleidingen te kopieeren.

Maar ja, het orgineel heeft nu eenmaal de beste kwaliteit in tegenstelling tot een kopie. Na jaren in de Spaansevaartstraat de rijschool aan huis te hebben gehad, was in 1993 de tijd gekomen om de rijschool een eigen plekje te geven.

Dit gebeurde op het Soendaplein. Doordat de rijschool steeds populairder werd, groeide de rijschool ook daar uit zijn jasje. We verhuisden naar de Velserstraat,

tegenover de Deo. Door de eerlijke en snelle behandeling van de leerlingen, bleef de rijschool groeien en werd een begrip in Haarlem.

In oktober 2000 verhuisde de rijschool naar de Mercuriusstraat in Haarlem. Na jaren in de rijschool aktief te zijn geweest besloot Charles in 2001 totaal iets anders te gaan doen en verkocht de rijschool. Maar ja, aangezien het beroep nu eenmaal in zijn bloed zat, begon het toch weer te kriebelen. Na eerst een paar collega's in het zadel te hebben geholpen met de opstart van een rijschool, kwam de overname van rijschool Proficiat weer in beeld. Hierbij waren wel een aantal kanttekeningen, want door niet-verstandig-management bleek de rijschool tussen 2001 en 2005 niet in staat het hoofd financieel boven te houden.

Vanaf juni 2007 is Charles weer de eigenaar van de door zijn vader opgerichte rijschool.

De rijschool is onder zijn leiding, zoals alle oud leerlingen wel zullen weten, als vanouds een vertrouwd adres voor auto, motor en bromfiets opleidingen. En zoals het spreekwoord zegt, kwaliteit verloochent zich niet.

En vanaf 29 augustus 2009 is de rijschool gevestigd aan het
Californiëplein 17 te Haarlem.

Copyright © 2017 Alle rechten voorbehouden.   Disclaimer   Algemene voorwaarden